Deri tam kat yaralandığı zaman mutlaka bir iz kalacaktır. Eğer tam tabaka değil yüzeyel bir yaralanma ise kusursuz iyileşme gerçekleşir. Cerrahi kesi tam kat bir deri yaralanmasıdır ve mutlaka az veya çok bir iz kalacaktır. Estetik cerrahi pek çok işlemde de kalıcı izler oluşur.

Estetik cerrahiyi planlarken bizler gizli ve iyi iyileşen, az iz bırakan alanları tercih ederiz. Estetik olarak kaş kaldırılmak istendiğinde tam kaş üzerinden kesmek yerine saçlı deri içinden keserek geliriz ve iz saçlı derinin içinde gizlenmiş olur. Yüz germe yapılırken kulak önünden kesi yapılır saklayabilmek için izi.

Estetik cerrahın kestiği ve diktiği kesi, yara ile diğer cerrahların işlemleri arasında fark yok mu ? Elbette var. Biz estetik cerrahi eğitimimizde izleri nasıl gizleyeceğimizi ve en az izle yarayı iyileştirebilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğreniyoruz ve sonraki nesillere öğretiyoruz.

Çok ince, zarif bir cerrahi teknik çok önemli. Uygun ve ince dikişlerin kullanımı, yara hattında gerginliğin azaltılması çok çok önemli. Yarayı estetik ameliyat sonrası süreçte ara ara görüp değerlendirmek gerekli.

Estetik cerrah kadar hastanın hücre ve doku faaliyeti de çok çok önemli. Ayni iz on hastada on değişik biçimde iyileşebiliyor. Bu faktörler çoğu kez genetik. Yaranın üzerine sürüp izleri yok edecek bir krem, kimyasal maalesef yok. Yarayı yağlı tutmak, nemli tutmak gibi ufak faydalar sadece sağlanabilir. Lazer, ultrason ve pek çok diğer cihazda da çok kazanç yok.

Normal iyileşmekte olan bir yaraya dışarıdan etki etmek ve izi azaltmak imkansız iken kötü iyileşen yaraya uygulayabileceğimiz ilaçlarımız var. Bu ilaçlar temelde kortikosteroid adı verilen hormon kökenli ilaçlar. Sıvı veya katı silikon, basınç uygulama da etkili olabilir.

Pahalı krem ve  kozmetik ürünlerden fayda yok, haberiniz olsun !

Yeni yılda mutluluk, başarı ve tüm güzellikler Sizlerle olsun.

 

 

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.