Burnun en önemli iki işlevi nefes almak ve koku almaktır. Yüzümüzün tam ortasında ve tüm yüz görünümünü etkilemesi estetik önemini kaçınılmaz kılmaktadır. Estetik ameliyatlarıyla birlikte hava alma problemleri de gözden geçirilmeli ve düzeltilmelidir.

İstirahat halindeyken sadece burun nefesi yeterli olabilmelidir. Uykudayken de yetmeli elbette. Efor artınca ağız da devreye girer ve artan oksijen ihtiyacını karşılamak için burun ve ağız birlikte solunum yaparlar. Otururken, dinlenirken burundan alınan nefes yetmiyorsa bunun nedenleri araştırılmalı ve süratle çözüm üretilmelidir. Burundan alınan hava nemlendirilir, filtre edilir ve sağlıklı bir üst solunum sistemi için büyük önem taşır. Burun tıkalı ise ve zorunlu ağızdan nefes alınıyorsa boğazımızda kuruluk oluşur. Fizyolojisi bozulan boğazda farenjit, larenjit gelişir ve alta doğru sorun ilerleyerek akciğer problemleri ortaya çıkarır.

Nezle, grip ve sinüzit gibi nisbeten geçici iltihabi sorunları bir kenara bırakırsak burundan nefes almayı engelleyen başlıca hastalıklar neler olabilir ?

1-Septum deviasyonu : Burun içi bölmelerin eğriliğidir. Sürekli olarak tıkanıklığa yol açar. Burun deliklerinden biri veya bazen ikisi de gece gündüz tıkalıdır. Çözüm cerrahidir. Burun estetiğiyle birlikte veya tek başına düzeltilmesi gereklidir.

2-Burnun yapısal bozuklukları : Bazen genetik, çoğu kez de geçirilen ameliyatlara bağlı olarak burun içi açılar daralır. Eğrilik olmamasına rağmen daralan açılar nefes almayı güçleştirir. Burun içinde iltihabi nedenlerle veya geçirilen ameliyatlara bağlı yapışıklıklar ortaya çıkabilir. Çözüm bu tip yapısal bozuklukların cerrahi olarak düzeltilmesidir.

3-Allerjik reaksiyonlar : Allerji yapan etken ile karşılaşılınca burun içi yapılar şişerek ve ödemlenerek solunumu durdurur. Toz, polen gibi ajanlara karşı olan allerjilerde korunmak oldukça zordur. Uzun süreli sonuçlar için allerji tedavisi uygun olacaktır.

4-Konka hipertrofisi : Burun içi etler büyüyüp küçülerek nefes dengelerini korurlar. Gereksiz büyümeleri ise tıkanıklığa yol açar. Allerjik nedenlere bağlı ise allerji tedavisinden fayda görür. Radyofrekans koter ile veya daha seyrek olarak fazla kısmının kesip çıkartılmasıyla sorun çözümlenebilir.

5-Burun içi kitleler : Burun boşluklarında gelişen polip gibi iyi huylu ve maalesef bazı kötü huylu tümörler de burun boşluklarında kitle oluşturarak tıkanıklığa yol açabilirler. Süratle tanı konulmalı ve tedavi başlamalıdır.

6-Vazomotor reaksiyonlar : Sıcak soğuk değişimi gibi faktörler burunda tıkanıklık cevabı oluşturabilir. Geçici veya kalıcı olabilir. Nezle, grip ve sinüzit gibi durumlarda kullanılan büzücü etkili burun damlaları 4-5 günden daha uzun süreli kullanılmamalıdır. Burun tıkanıklıklarının kesin tedavisi için Plastik Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi veya Kulak Burun Boğaz cerrahisi uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Nefes almayı engelleyen hastalıkları önümüzdeki haftalarda sırayla inceleyeceğiz.

Sağlıklı günler dilerim.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.