Soğuk havalarda estetik ameliyat olur mu?

Aşırı soğuk ve sıcaklar herkes için zararlı. Özellikle hastalar, ameliyatlı bireyler, çocuk ve yaşlılar daha hassas bir grubu oluşturuyor.  Ameliyat ortamları ve istirahat ortamları normal sıcaklık sınırlarında olduğu sürece aslında sorun yok.

Aşırı soğuk aynen aşırı sıcak ile olduğu şekilde yanıklara yol açabiliyor.  Sıcak su cildimizde önemli hasarlara yol açabiliyor bildiğiniz gibi. Hasarın derinliğine göre ciltte yaptığı yanık derecelendiriliyor. Birinci derece sadece basit bir kızarıklık iken ikinci derecede kısmi bir cilt hasarı oluşuyor. Üçüncü derece yanıkta ise tam kat cilt kaybı söz konusu. Sıcak ile yanıklar saniyeler içinde gerçekleşebiliyor. Soğuk yanıklarında bu açıdan şanşlıyız. Çoğu kez saatler boyunca soğuğa maruz kalmak gerekiyor.
Soğuk hasarı;  parmaklar, kulak ve burun gibi  uç bölgeleri daha çok ilgilendiriyor. Birinci derece hasarda deride kızarıklık, kaşıntı ve uyuşma gibi hafif bulgular oluşuyor. İkinci derece yanıkta 1-2 gün içinde ortaya çıkan bül (içi su dolu deri baloncuğu) tipik bulgu. Derinin alt kısımları hala sağlam. Üçüncü derece yanıkta ise tam kat deri hasarı ortaya çıkıyor. Daha derin kas, kiriş dokularının etkilenmesi dördüncü derece soğuk hasarı.
Özellikle dolaşımın yavaşladığı hastalıklarda dikkatli olmak gerekli, çünkü soğuk yanığı oluşması ihtimali fazla. Sigaracılara da bir gönderme yapmadan geçemeyeceğim, daha büyük risk altındalar.
Kendimizi koruyalım, uygun kıyafetler giyelim. Atkı, bere, eldiven, su geçirmez uygun bir bot kullanımı çok önemli. Soğuk hasarıyla sadece deri değil kol, bacak gibi kocaman uzuvlarımızı bile kaybedebileceğimizi unutmayalım.
Estetik ameliyat olan hastalarımız için ise kaygan yolları aşıp doktorunuza ulaşabildiğiniz sürece sorun yok. Dışarılarda fazla gezmek yasak, unutmayalım.

 

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.