Jinekomasti belirli hastalıklarla bağlantılı veya bağlantısız olarak erkekte meme büyümesiyle karakterize bir durumdur. Yapılacak ilk işlem meme büyümesi olayının altında yatan bir sebep olup olmadığının araştırılmasıdır.

Erkekte meme büyümesi en sık geçici olarak puberte çağında görülür. Hormonların hızla yükselmesi ve hızlı vücut büyümesinin bir sonucu olarak 12-18 yaş gurubunda tek veya çift taraflı meme büyümesine rastlanır. Bir miktar ağrılı olması da muhtemeldir. Bir iki yıl gibi bir süre içerisinde. kendiliğinden geçer. Yine elli yaş üzerinde erkeklerde de değişen hormon dengelerine bağlı olarak memelerde büyümeye rastlanır. Bu dönemdeki büyüme daha uzun sürelidir ve deri sarkma ve gevşekliği eşlik eder.

Çeşitli hormon salgılayan tümörler, endokrin sistem bozukları ve bazı ilaçlar yan etki yaparak meme büyümesine yol açabilir. Bu tür sorunların tespiti ve gerekli önlemlerin alınması son derece önemlidir. Büyümeye yol açan hormon, ilaç ortadan kaldırıldığında meme büyümesi kendiliğinden geçebilir.

Bir grup erişkin genç erkekte herhangi bir neden saptanamamasına rağmen meme büyümesi tespit edilebilir. Bu büyüklük çok hafif kabarık bir görüntüye sahip olmaktan başlayıp dev bir bayan memesi benzeri memeye sahip olmaya dek uzanır. Psikososyal açıdan çok ciddi rahatsızlığa yol açan bu grup bireylerde cerrahi işlem yaparak normal göğüs duvarı ve meme yapısını oluşturmak gereklidir. Erkekte büyük meme büyük bir utanç ve sosyal fobi yaratmaktadır.

En basit cerrahi yaklaşım yağ emme (liposuction) yöntemiyle fazla yağ dokunun uzaklaştırılmasıdır. Bu yöntem özellikle hafif büyük ve deri fazlalığı az olan durumlarda başarılıdır. Milimetrik bir kaç delikten girilerek iz bırakmadan sonuç alınabilir. Eğer meme dokusundan zengin sert bir yapı ile karşı karşıyaysak yağ emme işleminin başarısı daha düşük olabilir. Bu durumda memenin renkli halkasına (areola) yapılacak kesiyle meme dokularına ulaşılır ve ince çizgi şeklinde bir iz bırakılarak operasyon sonlandırılır. Daha büyük memelerde deri fazlalığının da dokuyla beraber çıkartılması zorunludur. Bu kişilerde halka, dikine 5-6 cm lik iz ve/veya ters T şeklinde izler zorunlu olabilir.

Büyük bir şans eseri,hafif büyümeler çok daha sık görülmektedir. Basit bir yağ emme işlemiyle hem kıyafet seçiminde hem de özellikle plaj, havuz gibi ortamlarda büyük rahatlık sağlanmaktadır. Bu ufak girişimlerle biz hekimler yıllarca denize, havuza giremeyen bireyleri rahatlatmanın huzurunu yaşayabiliyoruz.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.