Travma, enfeksiyon, tümör, allerji ve daha pek çok nedenle ciltte yaralar ortaya çıkabilir. Cildin hem kendisine, hem de vücuda bağlı olan hastalıklarda yara oluşturma potansiyeli vardır.

Temel neden kısa süreliyse ve ortadan kalkarsa oluşan lezyonlar, yaralar da küçülme ve iyileşme fazına girerler. Ciltte iyileşme hızlıdır ve pek çok yara 1-10 gün gibi bir sürede iyileşir. İyileşme sonrasında izlerin düzelmesi, estetik açıdan güzelleşmesi ise çok daha uzun bir süreçtir ve yıllar alır.

iyileşmeye-yaralar-ve-estetik-cerrahiEğer temel etken ortadan kalkmazsa yaralar ya hiç iyileşmez yada iyileşenlerin yerine yenileri ortaya çıkar. Dikkatli bir anamnez ve fizik muayene şarttır, gerektiğinde ise deri biopsisi alınmalıdır. Tüm bulguların birleştirilmesi sonrası yaraya yol açan nedene ulaşılmalı ve lokal veya sistemik tedavi uygulanmalıdır.

İyileşmeyen yaralar arasında en önemli etken tümörlerdir. Deri tümörleri giderek büyürler ve erken evreleri kaçırılırsa tedavi şansı da büyük ölçüde yitirilir. İyileşmesi geciken her tür yaranın deri tümörü açısından değerlendirilmesi gerekir.

Erken evre deri tümörlerinin lokal anestezi altında cerrahi olarak çıkartılması tedavi için yeterlidir. İleri evrelerde lenf düğümlerinin temizlenmesi, yara alanına yeni dokuların taşınması gibi daha komplike işlemler gerekebilir. Çıkan parça veya parçalar mutlaka patolojik incelemeye alınmalıdır.

Deri tümörlerinin lazerle yakılması, dondurulması, koterize edilmesi, kazınması, kimyasal maddeler sürülmesi gibi işlemler tehlikeli olabilir, tercih edilmemelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.