Güneşin sayısız faydaları olmakla beraber cilt üzerinde kanser geliştirme riski var maalesef. Bu etki birikici bir etki. Yani bebekliğimizde daha yürümeden kucakta gezdirilirken güneşle tanışıyoruz ve yıllar boyunca vücudumuz güneş alıyor. Yaşlılık yıllarında da, çoğu kez, aşırı güneşe maruz kalmanın cezasını çekiyoruz.

Güneş başlangıçta pigment bozuklukları, iyi huylu cilt değişiklikleri yapıyor. Daha ileri aşamalarda ise cilt kanserine yol açıyor. Güneşin cilt kanserine yol açtığını nereden biliyoruz, nasıl bu kadar emin olabiliyoruz?

Cilt kanseri güneş gören yüz, baş boyun ve eller gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Ayni kişinin kapalı alanları normal cilt yapısını korurken güneş alan yerlerin yapısı bozuluyor.

Bol güneşli ülkelerde yaşayan açık tenliler cilt kanserine daha çok yakalanıyor. Koyu ten yapısına sahip olmak bir avantaj cilt tümörleri açısından. Güneşte tek bir kez bile yanmak ile melanom riski artıyor. Eğer cildimiz  yeterince pigment üretip kendini koruyamıyorsa yardımcı olmamız şart.

Güneşe çıkmamak ilk ve en radikal çözüm. Özellikle öğlen saatlerinde. Çıkmak zorundaysak kapalı kıyafetler, şapka ve şemsiye gibi aksesuarlara önem vermeliyiz. Güneş koruyucu kremler kullanabiliriz, ancak mutlak koruma sağlamadığını ve etkisinin geçici olduğunu unutmayalım.

Bol güneşli ama korunmalı günler dilerim.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.