Güneş dünyamızın temel enerji kaynağı, sınırsız faydaları var. Cildimiz açısından durum biraz daha karışık. Vücudumuzun temel ihtiyaçlarından olan D vitamini sentezi için önemli bir unsur. Ancak ne yazık ki deri tümörlerinin oluşumuna yol açtığı için ciddi risk faktörü.

Deri kanserleri çoğunlukla kimlerde görülür? Açık tenli, beyaz, güneşte yeterince bronzlaşamayan ve buna rağmen çok fazla güneşe maruz kalan insanlarda görülür.

Siyahilerde deri  kanserleri daha mı az görülmektedir? Kesinlikle evet. Deri yapısı ne kadar koyuysa ve ne kadar hızlı pigmente olabiliyorsa, o kadar deri tümörü ihtimali azalacaktır.

Solaryum zararlı mıdır? Kesinlikle evet. Özel tıbbi ihtiyaçlar olmadığı sürece ek ultraviyole kaynaklarına asla başvurulmaması gerekir.

Güneş yoksunluğundan doğacak D vitamini eksiklikleri vitamin takviyesi ile giderilebilir. Güneş hiç çıkmamak imkansız olduğuna göre bilinçli olarak, korunarak güneşe çıkmamız gerekir.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmamak, yani kapalı ortamda kalmak veya çok iyi korunmak gerekir.

Güneşin kuvvetli olduğu saatlerde açık havada bulunmak zorundaysak fiziksel olarak korunmaya çalışmak birinci seçenek olmalıdır. Yani geniş kenarlı şapka, şemsiye ve kapalı kıyafetler kullanmak gibi. İkinci yardımcımız  güneş koruyucu kimyasallar kullanmaktır. Kimyasallara güvenip rahatça güneş altında dolaşmak yapılabilecek en büyük hatadır.

Güneş koruyucuların etkisinin geç başladığını ve geçici olduğunu unutmayalım. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmesi ve 3-5 saatte bir tekrar sürülmesi uygun olur. Su ile temas etmesi etki süresini daha da kısaltabilir.

Güneşe giderek artan dozlarda çıkmak gerekir. Yani kızarıp yanmaya mahal vermeden azar azar ve vücudun bronzlaşmasını sağlayarak.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.