Meme büyütme ameliyatlarında en kritik karar meme büyüklüğünün ne olacağının belirlenmesidir. Olayı çok basite indirgersek ve formülarize edersek :

Mevcut memenin hacmi + protezin hacmi = Yeni memenin hacmi

Maalesef sonuç hacmini, daha da önemlisi sonuç şekilini bu kadar basite indirgememiz imkansızdır. Birincisi herkesin göğüs kafesinin şekli ve yapısı değişiktir. Ayni hacmin eklenmesi farklı  sonuç ve görüntülerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanacaktır. İkinci önemli unsur vücut bütünlüğü ve vücudun estetik uyumudur. Boya, kiloya, omuz ve karın yapısına göre estetik görüntü verecek meme hacmi ve şekli değişecektir.

Protezle ilgili fiziksel unsurlar da büyük önem taşımaktadır. Protezin en çok bilinen fiziksel kriteri hacim olmasına rağmen taban çapı, projeksiyonu , yuvarlak mı damla şekilli mi olduğu büyük önem taşır. Örnekleyecek olursak 300 cc tek bir protez yoktur, bir grup protez mevcuttur. Taban çapları 10 -15 cm, projeksiyonları 3-6 cm gibi değişkenlere yuvarlak-damla olma kriterini de eklersek tek bir markanın bile 300 cc 5-10 değişik protezi olabilir.

Protezin büyüklüğünü sütyen boyutuna göre mi seçelim ? Hastamız ben 80 B sütyen ölçüsüne ulaşmak istiyorum derse bir anlamı var mı ? Hasta ve hekimin tüm detayları konuşup hastanın beklentisiyle hekimin estetik görüşünü bir araya getirmeleri şarttır. Matematiksel olarak bir sonuca ulaşamamakla birlikte, hastanın büyüklük isteğini yansıtması açısından sütyen ölçüsü anlamlı olabilir.

Fotoğraf analizi ile sonuç alabilir miyiz ? Fotoğraflar plastik cerrahinin temel kayıt aracıdır. Estetik cerraha fikir vermek açısından fotoğrafların değerlendirilmesi önemlidir. Son yıllarda fotoğraf çekimlerini üç boyuta çevirerek seçilen protezin sonucunu görüntüleyen programlar üretilmiştir. Bilgisayar destekli bu görüntüler fikir almak için kullanılabilir, ancak  tamamen güvenmek büyük bir hata olacaktır.

Cerrah ameliyat öncesinde hangi hacim ve tipte protez kullanacağını tahmin eder. Ameliyat esnasında tahmin ettiği protezin sonucunu görmek için “Sizer” ölçü protez kullanır. Gerçek protezi kullanmadan önce bu ölçü protezlerle sonucun nasıl olduğunu inceler. Elinde kullanabileceği birden fazla ölçü protez mevcuttur. Örneğin 250 cc yuvarlak ölçü protezi yerleştirir. 275 ve 300 cc yi dener. Ayni ölçülerde damla ölçü protezleri test eder. Sonunda hasta için en iyi estetik sonucu veren boyut ve tipi seçerek gerçek kalıcı implantı yerleştirir. En gerçekçi sonucu bu deneme uygulaması vermektedir.

Sonuçta hasta ve estetik cerrah detayları konuşmalı; hasta cerrahına güvenerek kendisi için en uygun protez hacmini, şeklini, tipini seçmesi için doktoruna mutlak yetki vermeli ve güvenmelidir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.