Doğuştan Kulak Anomalileri (Şekil Bozukluğu) ve Estetik Cerrahi

Doğuştan kulak anomalileri dış kulak yolunun, dış kulak kepçesinin eksikliği olarak tanımlanabilir. Çoğu kez şekilsiz fındık ya da ceviz büyüklüğünde ve tam bir kulak görünümü yaratmayan bir formda karşımıza çıkar. Kulak yolu kapalıdır, orta kulağa ve kulak zarına geçiş mevcut değildir. Bu hastalar için cerrahi işlem; hem kulak yolu açılarak işitmenin arttırılması hem de kulak kepçesinin kaburga kıkırdakları kullanılarak güzelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılmasıdır.

Bu hasta grubu için ideal yaş, kepçe kulak ameliyatlarında da olduğu gibi okul öncesi, yani 5-6 yaş civarında tercih edilmeli. Kulak anormalliğinin düzeltilmesi maalesef çok kolay bir cerrahi işlem değil ve tam olarak karşı taraftaki kulağın aynısını oluşturmak pek mümkün olamıyor. Daha simetrik bir görünüm için mıknatıslı protez kulaklar oluşturulabiliyor fakat bu protezlerin sürekli olarak çıkması, yıpranması, kaybolabilmesi gibi durumlar özellikler çocuk yaş grubu için kullanım zorluğu oluşturabiliyor, ayrıca çocuklar genelde bu protezleri kendinden bir parça olarak hissetmediği için kulak yokluğu eksikliğini sürekli olarak yaşayabiliyor.

Hangi Yöntem Tercih Edilmeli?

Her iki yöntemin de problemleri mevcut… Doğru tercih için bir uzmanla görüşülerek bu yöntemlerin artılarının ve eksilerinin değerlendirilmesi, ideal yöntemin bu doğrultuda belirlenmesi gerekecektir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.