Burnun yapısı sadece dışından estetik olarak değil içinden de anatomik olarak kişisel değişiklikler içerir. Elbette büyük boyutlu bir burun fiziksel olarak nefes almak açısından daha avantajlıdır ancak çok küçük bir burunla daha rahat ve sağlıklı nefes alınabilirken daha büyük bir burunla yeterli nefes alınamayabilir.
Burun dinamik bir yapıya sahiptir ve içerisini döşeyen yumuşak dokular ve burun içi etleri olarak bilinen konkalar şişip büzüşerek nefes miktarını ayarlarlar. Gereğinden daha fazla ve rahat hava geçişi filtreleme, ısıtma ve nemlendirme gibi fonksiyonları bozar. Bu dinamik şişme olayı hastalık hallerinde gereğinden fazla hale gelerek nefes almayı güçleştirebilir.

Burnun iç yapısıyla ilgili en önemli bozukluklardan biri septum denilen orta bölmenin eğrilikleridir, bir önceki makalemizde bahsetmiştik. Septum tamamen normal yapıda olmasına rağmen septuma yapışan ve burnun üst çatısını oluşturan kıkırdakların yetersizliği veya dar açıyla septuma yapışıyor olmaları solunumu etkiler. Son yıllarda pazarlanmaya başlayan ve çeşitli markalar altında satılan burun üzerine yapıştırılan esnek-elastik sistemler bu sorunu gidermeye yöneliktir. Bu tip aparatlar geçici çözüm sağlayabilmektedir ancak daha kalıcı çözüm için bu kıkırdak sistemini düzeltip açıları genişleten ameliyatlar yapılmalıdır.
Burun ucunun dudağa doğru aşırı düşük olması sadece önemli bir estetik problem olmakla kalmayıp ayni zamanda burun fizyolojisini de bozar. Hava buruna düzgün bir açıyla alınamaz ve laminer akım özelliği bozulur. Burun ucunun estetik olarak daha kalkık bir pozisyona getirilmesi nefes almaya da pozitif etki yaratacaktır. Burun ucunun hem şeklini veren hem de nefes alma verme işlemiyle deliklerin kapanmasını engelleyen kanat şeklindeki kıkırdak sistemi estetik ve fonksiyonel açıdan çok önemlidir. Yapısal bozuklukları gerektiğinde düzeltilmelidir.

Geçirilmiş enfeksiyonlara veya ameliyatlara bağlı olarak burun kanallarında yapışıklıklar oluşabilmektedir. Bu yapışıklıklar açılmalıdır. Septumda delik varsa onarılmalıdır, burun fizyolojisi açısından önem taşır. Estetik amaçla yapılan ameliyatlardan sonra ortaya çıkan nefes alma sorunları da çoğu kez burnun küçülmesi ve açılarının daralmasıyla ilgilidir. Ek bir girişimle düzeltilmelidir.

Burunda nefes almayı arttıran damlaların kullanımı 4-5 günle sınırlıdır. Uzun süreli kullanılabilen damlalar daha çok allerji tedavisi içindir. Nefes alma probleminizi çözmek için sakın ola ki uzun nefes almayı arttıran damlalardan uzun süre kullanmayınız. Hem bir süre sonra etkisi kaybolacak, hem de geride cerrahisi zorlaşmış, tahrip olmuş yumuşak dokular kalacaktır.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.