Botulinum Toksin Uygulamaları Zararlı mıdır ?

Botulinum toksini (Ticari adıyla Botox, Dysport) bakterilerden elde edilir. 1970 ‘li yıllarda şaşılıkta kullanımı ile tıbba kazandırılmıştır. 1990 lı yıllarda yüzün mimik kaslarını felç etme özelliğiyle estetik uygulamalar başlamıştır. Dünyada en sık uygulanan cerrahi dışı estetik girişimler arasında yer alır.

Yüze estetik amaçlı toksin uygulanması basit gibi görünse de aslında çok zordur. Zorluğu doğal bir estetik sonuç almakta yatar. Az veya çok doz uygulanması yanısıra yanlış noktalara enjeksiyon yapılması kötü estetik sonuçların temel nedenidir.

Etki süresi üç ay kadardır. Üst üste düzenli uygulamalarla kasların iyice zayıflamasına bağlı olarak etki süresi uzayabilir. Kasların felç olmasına bağlı olarak kırışıklıklar azalır hatta yok olabilir. Alerjik reaksiyonlar çok nadirdir, bilinen yan etkisi yoktur. Estetik kazanımları yanı sıra bir grup migren hastasında baş ağrılarına iyi geldiği gözlenebilmektedir.

Botoksun Etkili Kullanımı ve Terleme Tedavisi

Botulinum toksininin yıllar içinde bulunan özelliklerinden birisi ise terlemeyi durdurucu etkisi… Normal terleme için deodorantlar yeterli ancak terlemesi sosyal hayatını felç eden, aşırı terlemesi olan seçilmiş bir grup insan için Botoks şüphesiz bir kurtarıcı…

Bazı bireylerde el, ayak ve koltuk altı alanları kontrolsüz bir şekilde aşırı terleyebilmektedir. Bu denli aşırı terleme sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Aşırı terleme alanına yapılan botulinum toksini uygulamalarıyla başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Özellikle sıcak sezonun başlangıcında yapılan enjeksiyon uygulamalarıyla yaz aylarında rahatlama sağlanabilmektedir.

Botulinum toksininin estetik sonucunu en iyi bireyler kendileri belirlerler. Sonuç zaten geçici olduğu için beğenenler devam edebilir, beğenmeyenler tekrar dozunu yaptırmadıkları takdirde her şey eski haline dönecektir.

Hamilelikte ve hamilelik şüphesi olanlarda kesinlikle uygulanmamalıdır.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.